El Bages, octubre de 2024 Bona tardor! Aquest mes us proposem un viatge molt i molt interessant. Us ho expliquem: L’any 2018, el Sommelier i formador de vins Xavi Nolla posa en marxa un projecte enològic singular. Un treball de recerca documental i de vinyes que ara fa més de vuitanta anys van ser trepitjades per l’avi d’en Xavi, en el fets viscuts durant la seva participació a la Guerra Civil espanyola des de Terra Alta a la Catalunya Nord. El projecte, totalment independent i portat juntament amb la seva parella Gisela Guitart, a banda de voler recuperar la memòria dels fets succeïts, visionats en clau de pau, vol també recuperar i la memòria enològica de les nostres terres. Una reivindicació de l’autenticitat de les elaboracions tradicionals que van començar a desaparèixer del panorama enològic nacional a partir dels anys 60 del segle passat a tota la franja mediterrània. Els Vins Enològicament parlant, els Vins de la Memòria volen recuperar i dignificar la memòria dels vins mediterranis, a través de la recuperació dels tradicionals vins brisats o de la utilització de l’històric bocoi català de fusta de castanyer de 650 litres. Les Terres Vins de la Memòria proposa un llarg viatge per la mediterrània catalana recorrent diferents terres vinculades a la cultura i interpretació tradicional del vi. Aquesta vegada primer farem el tast amb tots els vins i explicacions del Xavi Nolla, posteriorment soparem. Ho farem al Mas de la Sala, que ens han preparat el següent menú: Aperitiu per a compartir: Timbal d’albergínia del Poal amb sobrassada de Sagàs Parmentier amb bolets i ou cuit a baixa temperatura Mini hamburguesa ------------------------------ Entrant Crema de Carbassó de Cal Climent amb cremós de formatge ------------------------------ Segon Bacallà confitat amb bolets -------------------------------- Postres Pastisset de taronja...
S’acosta aquell moment en què, com que el desembre el tenim ple de cites de sopars de Nadal, la Confraria s’absté de carregar-vos el calendari encara una mica més. Però, això sí, el darrer de novembre te un cert aire festiu. El ja tradicional tast de caves i xocolates.
El sopar el farem al Mirador del Montserrat anirà maridat amb escumosos de AT ROCA i, com també ja s’ha convertit en tradició, acabarà amb unes xocolates de n’Enric Rovira.
El primer tast del 2025 serà El Celler Xavier Clua de Vilalba dels Arcs, a la comarca de la Terra Alta, a pocs quilòmetres de Gandesa.
Un lloc de secà on el conreu de la vinya i la producció de vi té una tradició d'origen medieval.